Welkom op de website van ambulance - Turnhout

            

 

Historiek en ontstaan van de ambulancedienst

 

 

 

 

 

In het jaar 1973 werd er door enkele mensen van het toenmalige verbroederingskorps Civiele Bescherming beslist om meer naar buiten te treden door de oprichting van Ambulancedienst Civiele en Industriële Bescherming afgekort C.I.B.

Deze mensen gingen op zoek naar een tweedehands ziekenwagen en vonden deze in een VW Transporter met schade en destijds nog op 6 volt hij had er dan ook al 10 jaar trouwe dienst opzitten.

Het voertuig werd destijds in eigen beheer terug opgelapt voorzien van andere motor en volledig omgebouwd tot 12 volt door de toen al aanzienlijke hoeveelheid van vrijwilligers.

De tussenkomsten werden vooreerst gegeven tijdens de weekends en op feestdagen zowel voor ziekenvervoer als voor de preventieve hulpposten.

Na enkele maanden was de aanvraag groter dan het aanbod en moest er dringend naar uitbreiding gezocht worden, zodat wagen nummer twee en drie kort na elkaar aangeschaft werden.

Aangezien door C.I.B. vzw de nadruk werd gelegd op “service” , en diezelfde "service" later de belangrijkste troef van ons succes zou zijn, werd er naar uitgezien om zoveel mogelijk ziekenhuis allures te vermijden, dit kon enkel gebeuren door gebruik te maken van  gekleurde lakens, dekens in huishoudelijke kleuren en blauwe uniformen voor de vrijwilligers en dit om een warme menselijke indruk te geven. In die tijd reden alle ambulanciers nog met een witte stofjas rond, en de meesten zelfs met een kepie op het hoofd.

Hierdoor werden wij door verschillende instanties aangezocht om voor hun opdrachten uit te voeren, eveneens werden wij gevraagd om diverse repatriëringen uit te voeren in opdracht van diverse maatschappijen en dit naar oa Frankrijk, Oostenrijk, Luxemburg, Nederland, Duitsland enz. …..

Tevens werden wij door verschillende sportclubs gevraagd bijstand te verlenen op hun wedstrijd, voetbal, wielerwedstrijden enz. …..

 

Home